Als je overweegt om een hond aan te schaffen, is het belangrijk om rekening te houden met de kosten die hiermee gepaard gaan. Hoewel honden veel liefde en gezelschap kunnen geven, zijn ze ook een aanzienlijke financiële verplichting. In dit blog zullen we de belangrijkste kosten behandelen die je kunt verwachten bij het aanschaffen van een hond.

Een van de eerste kosten die je zult tegenkomen, is de aanschafprijs van de hond zelf. Deze kan sterk variëren afhankelijk van het ras, de leeftijd en de gezondheidstoestand van de hond. Sommige rassen zijn duurder dan andere, en puppies zullen meestal duurder zijn dan volwassen honden. Als je overweegt om een raszuivere hond aan te schaffen, kun je rekening houden met aanschafprijzen tussen de 500 en 2.000 euro. Als je liever een volwassen hond koopt of een hond uit een asiel, kan de prijs natuurlijk veel lager uitvallen.

Naast de aanschafprijs van de hond zelf, zijn er ook andere kosten waar je rekening mee moet houden. Zo zul je bijvoorbeeld bij een pup moeten betalen voor de eerste bezoeken aan de dierenarts, waaronder vaccinaties en ontwormingsmiddelen. Deze kosten kunnen oplopen tot ongeveer 200 euro, afhankelijk van de grootte en het ras van de hond. Ook een oudere hond of een hond uit het asiel kan na aanschaf gezondheidsklachten hebben waarvoor je naar de dierenarts moet. Die kosten kunnen flink oplopen als je hond bijvoorbeeld permanent medicatie nodig heeft.

Kosten voor je hond naast de aanschaf?

Natuurlijk heb je -het liefst voor dat je je hond ophaalt- al een aantal essentiele benodigheden thuis. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

Een halsband en een riem: Een halsband en een riem zijn essentieel om je hond aan te lijnen tijdens wandelingen en om te voorkomen dat hij wegloopt. Kies een halsband en een riem die comfortabel zijn voor je hond en die geschikt zijn voor zijn grootte en kracht.

Een mand of een kussen: Je hond heeft een plek nodig om te rusten en te slapen. Een mand of een kussen is hier ideaal voor. Kies een mand of een kussen die comfortabel is voor je hond en die geschikt is voor zijn grootte.

Voer- en waterbakken: Je hond heeft voer- en waterbakken nodig om te eten en te drinken. Kies bakken die geschikt zijn voor de grootte van je hond en die gemakkelijk te reinigen zijn.

Speeltjes: Speeltjes helpen om de geest van je hond te stimuleren en om te voorkomen dat hij verveeld raakt. Kies speeltjes die geschikt zijn voor de grootte en kracht van je hond en die gemaakt zijn van veilig materiaal.

Een dekentje of een kussen voor in de auto: Als je je hond vaak meeneemt in de auto, is het handig om een dekentje of een kussen te hebben om hem comfortabel te laten liggen.

Een bench: Als je niet de hele dag thuis bent om op je hond te passen, kan een bench handig zijn om je hond in op te sluiten. Zo voorkom je dat je hond iets kapotmaakt of zichzelf of anderen iets aandoet.

En wat kost hondenvoer voor een hond per jaar ongeveer?

Het is moeilijk om een exact bedrag te noemen voor hondenvoer voor een hond per jaar, omdat de kosten hiervan afhankelijk zijn van verschillende factoren. Bijvoorbeeld:

De grootte van de hond: Hondenvoer kost meestal meer voor grotere honden, omdat ze meer voer nodig hebben.

Het ras van de hond: Sommige rassen hebben specifieke voedingsbehoeften, wat kan betekenen dat je meer moet betalen voor voer dat aan deze behoeften voldoet.

De kwaliteit van het voer: Hondenvoer kan variëren in kwaliteit en prijs. Kwalitatief hoogwaardig voer kan duurder zijn dan goedkoper voer, maar het kan wel beter zijn voor de gezondheid van je hond op de lange termijn.

Hoe vaak je je hond voedt: Als je je hond twee keer per dag voedt, zul je meer voer verbruiken dan als je hem één keer per dag voedt.

Op basis hiervan kun je een schatting maken van hoeveel je kwijt bent aan hondenvoer per jaar. Als je bijvoorbeeld een gemiddelde grootte hond hebt en kwalitatief hoogwaardig voer koopt, kun je rekening houden met kosten tussen de 250 en 500 euro per jaar aan hondenvoer. Als je een kleine hond hebt of goedkoper voer koopt, kan dat lager uitvallen.

Een tip, goedkoop voer is niet altijd de beste oplossing. Kijk goed naar de voedingsstoffen die in het voer zitten en hoeveel je hond daarvan nodig heeft. Dit verschilt nogal per merk. Zo raadt het ene merk aan 150 gram per dag te voeren voor een hond tot 15 kg en het andere merk slechts de helft omdat er meer voedingsstoffen in zitten. Als het merk waarvan je maar de helft nodig hebt dezelfde prijs is of maar iets duurder is dat dus toch voordeliger.

En dan nog kosten van honden & puppy training

Een puppy of honden training kan zo 25 tot 50 euro per les kosten. Het is moeilijk om vooraf te zeggen hoeveel trainingen een puppy nodig heeft om opgevoed te worden, omdat dit afhankelijk is van verschillende factoren, zoals de leeftijd van de puppy, het ras en het individuele gedrag van de puppy. In het algemeen geldt dat hoe jonger een puppy is, hoe makkelijker het is om hem op te voeden en hoe sneller hij nieuwe dingen leert.

Er zijn een aantal belangrijke trainingen waar een puppy mee moet beginnen, zoals:

Gehoorzaamheidstraining: Dit omvat het leren van basiscommando’s zoals “zit”, “blijf” en “kom”.

Potentraining: Dit is het leren om op bepaalde tijden te plassen en poepen op de juiste plaats.

Je hond socialiseren: Dit is het leren om te gaan met andere honden en mensen.

Gedragstraining: Dit omvat het leren om niet te blaffen, niet te kauwen op ongepaste dingen en niet te springen op mensen.

Reken sowieso op minimaal 5 tot 15 trainingen om deze basisvaardigheden je hond aan te leren.