Het houden van vissen als huisdier kan een heerlijke hobby zijn, maar het is belangrijk om te weten hoeveel vissen in een aquarium gehouden moeten worden. Een teveel aan vissen in een aquarium kan leiden tot een aantal serieuze problemen, zoals lage zuurstofconcentraties, slechte waterkwaliteit en zelfs de dood van de vissen.

De problemen bij teveel vissen in je aquarium

Ten eerste, als er te veel vissen in een aquarium zijn, kan dit leiden tot een lage concentratie van zuurstof in het water. Vissen hebben zuurstof nodig om te overleven en als er te veel vissen in een aquarium zijn, kan er niet genoeg zuurstof voor iedereen zijn. Dit kan leiden tot zwakte, ziekte of zelfs de dood van de vissen.

Ten tweede, een teveel aan vissen in een aquarium kan leiden tot slechte waterkwaliteit. Vissen produceren afvalstoffen, zoals ammoniak en nitrieten, die het water kunnen verontreinigen. Als er te veel vissen in een aquarium zijn, kan het water snel verontreinigd raken en kan dit leiden tot ziekte of de dood van de vissen.

Ten derde, een teveel aan vissen in een aquarium kan ook leiden tot agressie tussen de vissen. Vissen hebben hun eigen territorium en als er te veel vissen in een aquarium zijn, kan dit leiden tot conflicten tussen de vissen. Dit kan leiden tot verwondingen of zelfs de dood van de vissen.

Hoeveel vissen kun je houden per liter water?

Natuurlijk wil je ook weten hoeveel vissen je nu kunt houden per liter. Het antwoord zal je telleurstelllen. Er is geen harde en snelle regel voor hoeveel vissen je kunt houden per liter water, aangezien dit afhangt van verschillende factoren zoals de grootte en soort van de vissen, de waterkwaliteit en het filtratiesysteem.

Een verstandige richtlijn is dat je ongeveer 1 vis (van 1 cm) per 2 liter water kunt houden. Dit betekent dat voor een aquarium met een inhoud van 50 liter, je maximaal 25 vissen zou moeten houden met een grote van 1cm. Dit is echter een algemene richtlijn en kan variëren afhankelijk van de soort vis.

Let ook op de soort vissen!

Lees je goed in over welke vissen je wilt houden. Belangrijk kan bijvoorbeeld zijn dat niet alle soorten vissen bij elkaar passen. Benieuwd hoe oud maanvissen kunnen worden nou best oud. Maar combineer je je maanvissen met schattige tetra visjes worden die niet veel ouder dan een dag tot een week. Je maanvis eet ze met plezier op! Dat gaat dus slecht samen.

Er zijn ook vissoorten die zich alleen niet prettig voelen dus in een school gehouden moeten worden. Kortom lees je vooral in alvorens je enthousiast een zak vol visjes haalt.